Pe 18 iulie 2024, președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, a prezentat Parlamentului European prioritățile politice ale noii Comisii Europene în perioada 2024-2029. Conform declarației domniei sale, fundamentele economiei globale se schimbă, iar Uniunea Europeană trebuie să rămână competitivă, prin aprofundarea Pieței Unice și prin atenția acordată IMM-urilor, ”inima” economiei europene. Așadar, cuvintele cheie pentru noul mandat sunt: implementarea legislației adoptate privind dezvoltarea sustenabilă; competitivitatea (”Un nou plan pentru o Europă prosperă și competitivă”); viteza, coerența și simplificarea legislației europene;  și verificarea (”IMM-check” – un mecanism nou prin care se va elimina din legislație orice povară administrativă care nu este necesară funcționării IMM-urilor).

 

La ce ne putem aștepta? În primul rând, Comisia Europeană va propune un Fond European de Competitivitate ca parte a următorului cadru financiar multianual (2028-2034) pentru a investi în tehnologii strategice europene precum inteligența artificială, industria curată și biotehnologia. În al doilea rând, Pactul Verde European va fi consolidat de Pactul Industriei Curate. Companiile europene trebuie să își planifice investițiile pentru următorul deceniu astfel încât să se reconcilieze dezvoltarea economică cu protecția climatică, respectiv să se reducă facturile la energie și dependența energetică față de marii exportatori de combustibili. În al treilea rând, ”regimul 28” va putea fi aplicat de către companiile care doresc să inoveze în Uniunea Europeană, beneficiind de reguli simplificate și armonizate în domenii cheie.

 

În sfârșit, pentru ca firmele să înceapă să achiziționeze tehnologii sustenabile, regulamentul privind industria zero net va aduce schimbări în procedurile de achiziții publice și de licitații pentru contractare, mai precis vor fi introduse criterii calitative precum cele de securitate cibernetică, capacitatea de a livra proiecte complete și la timp, conduita responsabilă în afaceri, impactul sustenabil asupra mediului, inovarea, integrarea și reziliența sistemelor energetice. Totodată, potrivit regulamentului, fiecare stat membru va putea stabili o serie de proiecte strategice prin care investește în producția anumitor tehnologii net zero. Viitoarele ”coridoare net-zero” pan-europene vor fi, de fapt, clustere regionale de activitate industrială net-zero, iar Platforma Europa Net-Zero va fi un hub prin care Comisia Europeană, statele membre și mediul privat vor putea discuta și face schimb de bune practici.

 

Din cele menționate mai sus, reiese faptul că IMM-urile europene și românești vor trebui să acorde mult mai multă atenție investițiilor în tehnologii verzi, reducerii costurilor operaționale și creșterii profitului, independenței energetice și noilor modele de afaceri (sustenabile, de reducere a emisiilor de CO2, și circulare). Este de dorit ca tot mai multe IMM-uri, dar și instituții publice și cetățeni, să investească în panouri fotovoltaice și/sau solare, turbine eoliene, proiecte de energie geotermală și sisteme de stocare a energiei. Realizarea eficienței energetice pentru IMM-uri poate presupune măsuri și strategii precum: audituri energetice, modernizarea echipamentelor,  optimizarea sistemelor HVAC (încălzire, ventilație și aer condiționat), utilizarea iluminatului eficient.

 

În prezent, oportunități de finanțare pentru eficiență și independență energetică pot fi identificate în: Programele Regionale, Programul Tranziție Justă, Planul Național de Redresare și Reziliență, Fondul pentru Modernizare. Apelurile de proiecte pentru microîntreprinderi și IMM-uri acordă puncte suplimentare cererilor de finanțare care: includ măsuri care promovează dezvoltarea durabilă, respectiv proiectele determină o reducere a emisiilor de CO2 mai mare decât sau egală cu 3%. Totodată, trebuie respectate principiul DNSH (Declarația ”Do Not Significant Harm”) și principiul imunizării la schimbările climatice, acestea constituind criterii esențiale în evaluare. Rețineți că aceste nuanțe și abordări ale cererilor de finanțare depuse pot face diferența dintre proiectele câștigătoare și cele necâștigătoare.

 

Mai multe informații sunt disponibile pe:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ov/STATEMENT_24_3871

https://commission.europa.eu/document/download/e6cd4328-673c-4e7a-8683-f63ffb2cf648_en?filename=Political%20Guidelines%202024-2029_EN.pdf

https://single-market-economy.ec.europa.eu/industry/sustainability/net-zero-industry-act_en

https://oportunitati-ue.gov.ro/

 

Dr. Irina Ionela Pop