În data de 9 iulie 2024, Caravana Neutralității Climatice M 100 – aceasta fiind o Misiune Oglindă a Misiunii UE 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030, prin care orașele din România sunt ajutate în procesul de tranziție verde – a poposit la Timișoara, mai precis la Consiliul Județean Timiș, pentru a promova și a încuraja reprezentanții administrațiilor locale din zona de Vest a țării, dar și reprezentanți ai mediului privat și nonguvernamental, de a se implica și a depune proiecte în Apelul pentru 10 orașe din România care se vor alătura Misiunii Oglindă M 100, deschis în perioada 15 iunie – 15 septembrie 2024, și beneficiind de un comitet de evaluare internațional.

Hubul național M 100, înființat de Ministerul Cercetării, Inovației și Digitalizării și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, este coordonat de Ovidiu Cîmpean, secretat de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar secretariatul este asigurat de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

În cadrul conferinței de la Timișoara, Ovidiu Cîmpean a vorbit despre politici publice care susțin sustenabilitatea (spre exemplu mobilitatea urbană sustenabilă), despre importanța instrumentelor de guvernanță participativă, dar a oferit și exemple de bune practici adoptate de orașe din Europa, precum Utrecht, Paris, Barcelona, Copenhaga, Cluj-Napoca și Reșița.

Totodată, doamna Corina Dumitru, consilier superior în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a prezentat oportunitățile de finanțare Horizon Europe, care vor fi deschise pentru orașe (Net Zero Cities), în perioada 17 septembrie 2024 – 16 ianuarie 2025.

Aceste oportunități de finanțare și evoluții se înscriu într-un context european prin care se urmărește atingerea neutralității emisiilor de carbon până în 2050, respectiv într-un proces de pregătire și negociere a noilor programe europene și planuri naționale, precum Fondul Social pentru Climă, instituit prin Regulamentul (UE) 203/955 al Parlamentului și al Consiliului din 10 mai 2023, și Planul Național Social pentru Climă (PNSC), pentru a putea beneficia de noul fond, în perioada 2026-2032.

România poate utiliza, în perioada menționată anterior, o alocare financiară de minim 5,05 mld. Euro și de maxim 6,01 mld. Euro, pentru protejarea gospodăriilor și microîntreprinderilor vulnerabile, precum și a utilizatorilor de transport vulnerabili la efectele comercializării noilor certificate de emisii pentru clădiri și transportul rutier, care vor fi comercializate în baza Directivei ETS revizuite. Planul Național Social pentru Climă al României va fi aprobat printr-o Decizie a CE, iar plata sprijinului financiar este condiționată de atingerea jaloanelor și a țintelor pentru măsurile și investițiile cuprinse în PNSC. Vor fi finanțate doar acele măsuri și investiții care respectă principiul de a „nu prejudicia în mod semnificativ” și sunt compatibile cu obiectivele climatice ale Uniunii Europene.

Mai multe informații sunt disponibile pe:

Dr. Irina Ionela Pop