„Noul Bauhaus European” (NEB) este o mișcare creativă, interdisciplinară, o punte între știință, tehnologie, artă și cultură, dar și o inițiativă europeană recentă, care îndeamnă cetățenii europeni și toți actorii interesați să-și imagineze și să construiască un viitor durabil, incluziv și, în același timp, frumos pentru ochii, mințile și sufletele noastre.

Această inițiativă caută să creeze legături între diferite medii ale societății, între diferite discipline, pe baza participării acestora la toate nivelurile de guvernanță europeană, axându-se pe următoarele valori inseparabile:

  • Durabilitate, de la obiectivele climatice la circularitate;
  • Estetică, însemnând calitatea experiențelor și stilul dincolo de funcționalitate;
  • Incluziune, de la valorizarea diversității până la asigurarea accesibilității din variate puncte de vedere.

Dacă în iulie 2023 Comisia Europeană lansa pregătirile pentru noua misiune a Uniunii Europene privind Noul Bauhaus European, cu scopul de a transforma în bine cartierele Europei, făcându-le frumoase, durabile și incluzive, în 20 martie 2024, planul strategic Orizont Europa (vezi https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe_en), având în vedere perioada de programare 2025-2027, introducea Facilitatea „Noul Bauhaus European”, implementată ca problemă transversală în cadrul programelor de lucru. Această componentă de cercetare și inovație, completată de componenta de implementare, va fi realizată prin sinergii cu alte programe ale Uniunii Europene.

 

Ulterior, la 29 Iulie 2024, Comisia Europeană a prezentat Ghidul de investiții pentru Facilitatea „Noul Bauhaus European” (vezi https://new-european-bauhaus.europa.eu/get-involved/neb-investment-guidelines_en), pregătit cu susținerea JASPERS, deci implicit și a Băncii Europene de Investiții!

În această săptămână (6 noiembrie 2024) a avut loc o sesiune de informare online la nivel european, organizată de către instituțiile și programele europene amintite, privind Ghidul de investiții pentru NEB. Ceea ce trebuie să reținem din acest ghid sunt următoarele:

  • Aceste linii directoare sunt menite să ghideze investitorii, dezvoltatorii, factorii de decizie și experții (arhitecți, ingineri, designeri, manageri de proiect, experți în accesibilitate, mediu, patrimoniu, oameni de științe sociale, economiști, etc), luând în considerare toate părțile interesate afectate, precum administratorii publici și cetățenii.
  • Principiile de lucru ale NEB sunt: procesul participativ, angajarea/guvernanța multinivel, abordarea transdisciplinară.
  • NEB are în vedere grupuri de promotori/investitori în sens larg (publici, privați etc.), cu scopuri, constrângeri (nevoi) și procese decizionale comparabile, și se referă mai ales la proiecte mari, precum: clădiri, spații deschise, cartiere/vecinătăți.
  • Exemplele de proiecte ce pot fi dezvoltate de autoritățile publice locale, municipale și regionale se pot referi la: școli, clădiri administrative, teatre, muzee, biblioteci, centre culturale și sociale, toate tipurile de spații publice deschise, inclusiv străzi și vecinătăți/cartiere.
  • Exemple de proiecte ce pot fi dezvoltate de investitori/ dezvoltatori mici și mari pot fi: clădiri rezidențiale sau complexe, clădiri comerciale de dimensiuni mici și mijlocii, clădiri industriale, cartiere.
  • De asemenea, instituțiile și întreprinderile publice pot avea în vedere proiecte vizând: locuințe sociale, spitale, campusuri universitare, centre de cercetare, stații de transport public.
  • În sfârșit, „al treilea sector” și, respectiv, fundațiile și donatorii pot dezvolta proiecte vizând: locuințe sociale, centre de îngrijire non-profit, întreprinderi sociale, centre culturale/sociale/sportive, magazine comunitare, facilități de colaborare între vecinătăți, muzee, centre educaționale, parcuri, spații publice recreaționale și sociale.

Ghidul de investiții prezintă detaliat recomandări privind Noul Bauhaus European și surse bibliografice și arată modul în care acestea se intersectează/corelează cu ariile sustenabilității: circularitatea, adaptarea la schimbările climatice, mobilitatea sustenabilă și biodiversitatea.

 

Dr. Irina Ionela Pop,

popirina2023@gmail.com