În ultimii ani, sectorul public din Europa apreciază și utilizează din ce în ce mai mult inovația ca abordare fundamentală pentru gestionarea provocărilor societale și îmbunătățirea rezultatelor pentru indivizi și comunități. În esență, inovația constă în descoperirea de soluții creative la problemele actuale și în identificarea posibilităților neexploatate. Având în vedere contextul internațional competitiv, progresul tehnologic și conectivitatea globală, inovația dobândește o importanță de neegalat pentru administrațiile publice. Capacitatea de adaptare și de a răspunde noilor provocări, precum și reformarea politicilor, structurilor și organizațiilor în vederea asigurării serviciilor eficace și eficiente se află în centrul inovației din sectorul public.
CE SUNT LABORATOARELE DE INOVARE?
Literatura de specialitate aduce o multitudine de termeni, precum laboratoare de inovare, laboratoare de politici (publice), laboratoare de inovare politică, care poate fi văzută uneori drept o piedică pentru înțelegerea dintre practicieni și oficialii din sectorul public. Cu toate acestea, laboratoarele de inovare și politici servesc scopuri similare în realizarea inovației în cadrul sectorului public (management, proces, livrare de servicii, etc).
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică definește laboratoarele de inovare drept „spații dedicate din sectorul public concepute pentru a regândi și reproiecta sistemele de furnizare a serviciilor, concentrându-se pe rezultate și încorporând perspective diverse din sectoarele public, privat și al societății civile” (vezi OECD (2017), Fostering Innovation in the public sector, OECD Publishing, http://dx.doi.org/10.1787/9789264270879-en). Din această definiție rezultă faptul că scopul principal al laboratoarelor de inovare este experimentarea – testarea soluțiilor creative într-un mediu controlat, folosind metodologii din diverse discipline (sociologie, psihologie, design etc.), care la prima vedere nu au legătură directă cu inovația în servicii publice.
Laboratoarele de inovare pot fi văzute ca facilitatori (instituții, agenții, laboratoare, hub-uri), dedicate inovației în sectorul public. Ele susțin guvernele, și nu numai, în găsirea și implementarea de noi modalități de a „face lucrurile”, care îmbunătățesc activitățile sectorului public (servicii publice mai bune, eficiență mai mare etc.). Totodată, laboratoarele de inovare pot fi văzute și ca agenți ai schimbării în cadrul sectorului public, care operează cu o autonomie lărgită în stabilirea obiectivelor, indicatorilor și metodelor de lucru. Ele sunt separate structural de restul sectorului public și există așteptări ca ele să atragă finanțări externe, precum și să-și „vândă” ideile și soluțiile sectorului public (vezi Schuurman, D. and Tõnurist. P. (2017), “Innovation in the public sector: Exploring the characteristics and potential of living labs and innovation labs”, Technology Innovation Management Review, 7(1), pp. 7-14. https://doi.org/10.22215/timreview/1045).
Laboratoarele de inovare mai pot fi văzute și ca „organizații semi-autonome”, care angajează participanți diverși, pe termen lung, în colaborare deschisă, în scopul creării, elaborării și oferirii de soluții standard la provocările sistemice deschise, incluzând nu doar oficiali ai sectorului public, dar și actori privați și laboratoare, deci având potențialul de a instituționaliza aranjamente de guvernanță colaborativă și co-creare (vezi McGann, M., Wells, T. and Blomkamp, E. (2021), “Innovation labs and co-production in public problem solving”, Public Management Review, 23(2), pp. 297-316. https://doi.org/10.1080/14719037.2019.1699946).
CUM FUNCȚIONEAZĂ LABORATOARELE DE INOVARE?
Scopul principal al laboratoarelor de inovare este de a stimula inovația, de a îmbunătăți practicile existente și de a oferi valoare publică prin gândirea „design-ului”, prin soluționarea creativă a problemelor și prin abordări centrate pe utilizator, pentru gestionarea problemelor complexe ale guvernanței.
Acest lucru este realizabil prin crearea unui mediu organizațional care poate transforma ideile de perspectivă în soluții practice prin experimentare, testare, în vederea perfecționării conceptelor pentru provocările din lumea reală. În practică, laboratoarele de inovare sunt adesea spații interdisciplinare, în care funcționarii publici lucrează împreună cu cercetători, designeri, ingineri și alți experți, utilizând astfel abilități diferite pentru a rezolva probleme complexe.
Laboratoarele de inovare din sectorul public au activități variate. Pornind de la idei inovatoare și brainstorming, prin testări și standardizare, se ajunge la soluții tangibile, pe baza feedback-ului utilizatorilor. Pe lângă soluțiile holistice, laboratoarele de inovare se angajează în explorarea tehnologiei și identificarea și testarea tehnologiilor emergente pentru a le debloca potențialul de a stimula inovația în diferite sectoare. În cele din urmă, laboratoarele de inovare colaborează cu părțile interesate externe, inclusiv cu start-up-uri, mediul academic și experți din industrie, pentru a-și îmbogăți eforturile cu un bazin mai larg de expertiză și resurse.
Privind tendințele la nivel european, cele mai bune practici vizând laboratoarele de inovare sunt:
- conectarea directă a laboratoarelor de inovare cu strategiile guvernamentale, regionale etc., cum ar fi planurile de modernizare sau obiectivele de durabilitate;
- construirea de echipe interdisciplinare pentru a permite soluții inovatoare;
- asigurarea de fonduri și resurse dedicate inovației, inclusiv resurse umane;
- sprijinirea unei culturi organizaționale deschise experimentării și inovației, prin mentorat și oportunități pentru angajați de a se implica în proiecte;
- integrarea rezultatelor de succes din experimente în operațiuni standard;
- dezvoltarea unei strategii de comunicare care să crească gradul de conștientizare și sprijin în rândul părților interesate.
Dr. Irina Ionela Pop