Recent a apărut la Editura „Vasile Goldiș” University Press volumul bilingv Traseul spre lumină și libertate al Basarabiei (1917-1920) semnat de reputatul istoric basarabean Ion Negrei.  De publicarea și editarea lucrării în cele mai bune condiții s-au îngrijit Dr. Cristian Bențe și dr. Sebastian-Dragoș Bunghez, iar traducerea a fost asigurată de Laura-Rebeca  Stiegelbauer.

Lucrarea Traseul spre lumină și libertate al Basarabiei (1917-1920) are 315 pagini și prezintă sintetic evenimentele din anii 1917-1920 care au determinat Unirea Basarabiei cu România în 27 martie 1918, precum și evoluția Basarabiei în cadrul României Mari până la primele alegeri democratice din noiembrie 1919 și recunoașterea internațională a Marii Uniri în cadrul Conferinței de la Paris din anii 1919-1920. Fiind o ediție bilingvă româno-engleză, cartea se adresează și publicului european dornic de a înțelege atât trecutul, cât și problemele actuale din Republica Moldova și relațiile sale cu statele învecinate.

Lucrarea este importantă și ne ajută să înțelegem mai bine prezentul  și evenimentele la care asistăm.  Putem constata că problemele cu care se confruntă azi această parte a Europei sunt mult  mai vechi, avându-și originile în evenimentele care au avut loc la sfârșitul Primului Război Mondial atunci când pentru societatea rusă începea un proces radical de transformare, care în deceniile următoare și-a pus amprenta și asupra teritoriilor cu care aceasta s-a învecinat .

Dr. Maria Alexandra Pantea