La începutul secolului al XX-lea Vasile Goldiș se va retrage din învățământ și se va stabili la Arad, activând ca secretar al Episcopiei. A avut un rol important în viața orașului și a locuit pe strada care azi îi poartă numele, la numărul 6. Această casă și-a câștigat notorietatea începând cu anul 1911, când într-o aripă a sa avea să se instaleze Tipografia Concordia și redacția ziarului „Românul” – organul de presă al Partidului Național Român. Pe lângă sediul ziarului, casa cuprindea și un apartament spațios, care i-a aparținut lui Vasile Goldiș, dar și câteva apartamente care erau închiriate.

Prof. univ. dr. Marius Grec, referindu-se la clădirea cunoscută ca Palatul Românul,  afirma că este o clădire în stil eclectic construită în secolul al XIX-lea.

Azi într-o parte a casei se găsește Muzeul Memorial Universitar „Vasile Goldiș”, inaugurat la inițiativa privată a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. În muzeu se pot vedea unele bunuri ce au aparținut liderului politic transilvănean, dar și acte de studii, o bogată corespondență cu I. L. Caragiale, Octavian Goga, Nicolae Titulescu și mulți alții, fotografii de epocă originale, deosebit de valoroase, publicații conduse de Vasile Goldiș sau la care acesta a colaborat, cărți din biblioteca personală, unele purtând semnătura lui sau a altor contemporani.

O altă parte a spațiilor din clădire sunt folosite ca locuințe sau ca sedii pentru activități comerciale.